Pasulj




400g pasulja                                
300g crnog luka
1 sveza paprika
100g slanine
1 dimnjena svinjska butkica
zacini

Priprema: Pasulj staviti u posudu,preliti ga vodom i ostaviti preko noci da nabubri,vode treba da bude toliko da pasulj prilikom bubrenja ne upije svu vodu i ostane suv.U serpu sipati pasulj,dodati vode,toliko da pasulj ogrezne i kada voda pocne da kljuca (nakon 10-15 minuta),tu vodu prosuti,pa sipati novu,jer se prva voda uvek baca.Potom sipatu toplu vodu (oko 2l),dodati pasulj (ocedjen) i sitno seckan crni luk.
U drugoj posudi staviti butkicu da se kuva oko 1h. Nju treba posebno kuvati,jer je puna dima.
Kada je pasulj do pola gotov,dodati meso,slaninu i po potrebi dolivati vode. Pred sam kraj dodati papriku,jer ako se paprika ubaci na pocetku kuvanja,izgubice miris i ukus koji treba da da pasulju.

Zaprska za pasulj: U vruce ulje oko 3 kasike ( moze i malo vise,po zelji),dodati 3 cenja belog luka,pa kad luk dobije boju dodati i 3 kasike brasna i kocku za supu (ja koristim kokosiju),brzo mesati,a kada se brasno uprzi,skloniti sa vatre i dodati 1 kasiku aleve paprike ( ako se paprika doda zajedno sa brasnom,moze da da gorak ukus pasulju).
Zaprska se dodaje kada pasulj kljuca,i brzo se mesa.

Pasulj je gotov,kada se zrna pasulja lome na pola i kada su mekana.




Коментари

Популарни постови