Americka pita sa jagodama



Testo:
300 grama brasna
1 kascica praska za pecivo
225 grama putera iseckanog na kockice
100 ml hladne vode ( dodati po potrebi)
1-2 kasike secera
1 kasica soli


Fil:
500 grama jagoda
3 kasike gustina ( skrob)
1 solja secera
sok od 1 limuna
manji komadi putera


1 jaje i malo mleka za premazivanje pite

Priprema:
Testo: Testo mozete umesiti i u multipraktiku,jer nije potrebno da se puno mesa.U brasno dodati prasak za pecivo,secer,so i puter,a po potrebi dodavati vodu.Testo ne treba puno mesiti,jer treba da bude sipkavo,a ne previse vlazno.Zato se koristi hladna voda,hladan puter.Kada se umesi testo,podeliti ga na dva dela i umutati u plasticnu foliju i ostavit u frizider na sat vremena da se ohladi.Sud u kome se pece pita ne treba da bude previse dubok,moze biti okrugli,vatrostalna posuda i mora se premazati puterom pre stavljanja testa u posudu.


Fil: Jagode iseckati na komade,pa dodati secer,gustin i sok od jednog limuna.

Testo raskalgijati,ono treba da bude malo vece nego sto je posuda,pa ga oklagijom preneti u posudu.Na testo staviti jagode,a na jagode iseckan puter.Drugu polovinu testa rasklagijati,pa ga iseci na trake i staviti  na jagode.Mozete testom i prekriti celu pitu,ali obavezno napraviti mali otvor,da bi pita mogla da "dise".Visak testa odstraniti. Gornji i donji deo testa dobro pritisnuti (moze viljuskom) da se ne bi razdvojilo prilikom pecenja.

Gornju koru premazati umucenim jajetom sa malo mleka,da bi pita imala lepu boju.

Pita se pece oko sat vremena. Prvih 20 minuta pitu peci na 205 C ,a posle smanjiti na 175 C,jos nekih 40 miuta.Ako gornja kora pocne da gori,pitu prekriti aluminijumskom folijom.

Kada je pita gotova,ostaviti je 1h da se ohladi,pa tek onda seci.




Коментари

Популарни постови