Baklava




500 grama kora za pitu
300 grama oraha (250 grama mlevenih i 50 grama seckanih)
3-4 kasike prezli
3,5 dl ulja
20 grama margarina (otopljenog)
100 grama secera

Sirup: 500 grama secera
          1 vanilin secer
          sok od 1 limuna
          1 limun narezan na kriske
          600 ml vode

Priprema: Posudu u kojoj se pece baklava premazati uljem i staviti jednu koru,pa je poprskati uljem,preko nje drugu,pa i nju poprskati uljem... i tako 4 kore na isti nacin.
Na cetvrtu koru staviti mlevene orahe,prezle i malo secera.Preko smese od oraha,secera i prezli staviti koru,poprskati je uljem,pa opet koru poprskanu uljem i jos dve kore porskane uljem.
Redjati: 4 kore poprskane uljem
            smesu od oraha,secera i prezli
            4 kore poprskane uljem
I sve dok se ne potrose orasi,a zavrsiti sa korama.Baklavu preliti otopljenim margarinom.
Baklvau izrezati na kocke i peci. Zagrejati rernu na 205 C,a kada se baklava ubaci u rernu,tempereaturu smanjiti na 160-170C i peci oko 35-40 minuta,zavisi od rerne.


Sirup: U vodu dodati secer,vanilin secer,sok od limuna i limun narezan na kriske,pa kuvati par minuta dok se ne zgusne.


Kada je baklava pecena,dok je vruca preliti je hladnim sirupom ili obrnuto hladna baklava i vruc sirup.

Baklava je najbolja kada se ohladi i upije sirup.


Коментари

Популарни постови