Americka pita sa jabukama





Testo:  300 grama brasna
            1 kascica praska za pecivo
            225 grama putera iseckanog na kockice
            100 ml hladne vode ( dodati po potrebi)
            1-2 kasike secera
            1 kascica soli

Fil:  6-8 jabuka
       3-4 kasike prezli
       3 kasike gustina ( skrob )
       1 solja secera
       sok od 1 limuna
       1-2 kascice cimeta
        manji komadi putera
     

1 jaje i malo mleka za premazivanje pite


Priprema:
Testo: Testo mozete umesiti i u multipraktiku,jer nije potrebno da se puno mesa.U brasno dodati prasak za pecivo,secer,so i puter,a po potrebi dodavati vodu.Testo ne treba puno mesiti,jer treba da bude sipkavo,a ne previse vlazno.Zato se koristi hladna voda,hladan puter.Kada se umesi testo,podeliti ga na dva dela i umutati u plasticnu foliju i ostavit u frizider na sat vremena da se ohladi.Sud u kome se pece pita ne treba da bude previse dubok,moze biti okrugli,vatrostalna posuda i mora se premazati puterom pre stavljanja testa u posudu.


Fil: Jabuke osljustiti i ocistiti od semenki,pa iseci na tanke komade,kockice,pa ih u dubljoj posudi pomesati sa secerom,gustinom,cimetom,prezlama,sokom od limuna.Puter iseci na komade.


Testo raskalgijati,ono treba da bude malo vece nego sto je posuda,pa ga oklagijom preneti u posudu.Na testo staviti jabuke,a na jabuke iseckan puter.Drugu polovinu testa rasklagijati,pa ga iseci na trake i staviti  na jabuke.Mozete testom i prekriti celu pitu,ali obavezno napraviti mali otvor,da bi pita mogla da "dise".Visak testa odstraniti. Gornji i donji deo testa dobro pritisnuti (moze viljuskom) da se ne bi razdvojilo prilikom pecenja.

Gornju koru premazati umucenim jajetom sa malo mleka,da bi pita imala lepu boju.

Pita se pece oko sat vremena. Prvih 20 minuta pitu peci na 205 C ,a posle smanjiti na 175 C,jos nekih 40 miuta.Ako gornja kora pocne da gori,pitu prekriti aluminijumskom folijom.

Kada je pita gotova,ostaviti je 1h da se ohladi,pa tek onda seci.
Sluziti je uz sladoled od vanile ( a moze i bez sladoleda ).



Коментари

Популарни постови